De fem beste universitetene i Norge

Å rangere studiesteder er en vanskelig øvelse, det finnes flere forskjellige kåringer med ulike måleparametere. En av de mer anerkjente rangeringene er Times Higher Education, som vi tar som utgangspunkt i denne artikkelen. Legg merke til at det likevel alltid er viktig å innsnevre resultatet til studiesteder med utdanningsløp som faktisk interesserer deg. For å sammenligne med pengespill og en Videoslots bonuskode, man må alltid bruke tid og penger på det som interesserer dem. Det gjelder både utdanning og underholdning. Med det – over til resultatene.

1. Universitetet i Oslo

Det er ikke uvanlig at Universitetet i Oslo rangeres høyest i internasjonale kåringer. De har for eksempel fått førsteplassen blant de norske også i den såkalte QS-rangeringen. I 2021 landet Universitetet i Oslo på 119. Plass i Times Higher Education-kåringen. Det er altså ikke helt i toppen av listen, der finner vi studiesteder som Oxford University, California Institute of Technology, Harvard, Stanford og Cambridge.

Universitetet i Oslo har åpenbart en fordel ved å være det største universitetet i Norge. Det har mye å si når det gjelder faktorer som antall studenter, forskningsmiljøer og publiserte arbeider.

Størst er ikke alltid best, men mange norske studiesteder blir helt enkelt for små i internasjonale sammenhenger.

2. Universitetet i Bergen

Universitetet i Bergen plasserer seg i spennet 201-250 i Times Higher Education-kåringen. Igjen er det størrelsen og bredden til studiestedet som gir utslag. Samtidig må det sies at UiB kanskje ikke er det mest profilerte universitetet i Norge, men det fortjener åpenbart mer oppmerksomhet.

3. UiT – Norges arktiske universitet

Universitetet i Tromsø, også kjent som Norges arktiske universitet, er enda et universitet som ikke alltid får den oppmerksomheten det fortjener. I Times Higher Education-kåringen er studiestedet plassert i spennet 351-400, og bør altså være med på vurderingslisten til mange studenter..

4. UiS – Universitetet i Stavanger & NTNU

Universitetet i Stavanger følger det etablerte mønstret, et stort studiested tilknyttet en av de større byene. NTNU har på den andre siden fått en geografisk mer diversifisert profil, etter sammenslåingen med flere lokale studiesteder. Begge disse skolene befinner seg i området 401-500 i Times Higher Education-kåringen.

5. NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, er et særlig spisset universitet – med sin opprinnelse i Norges landbrukshøgskole. I Times Higher Education-kåringen er studiestedet plassert i området 601-800. 

Hvor relevant er en slik rangering?

Rangering av studiesteder har åpenbart en funksjon, både for selve skolen, studenter og fremtidige arbeidsgivere. Det er bra at det stilles krav til høyere utdanning, og da også på områder som forskning og publiserte materialer. Samtidig er det viktig å ha et bevisst forhold til egne ønsker og behov ved valg av fremtidig studiested. Det er selvfølgelig flott å velge en skole som er høyt rangert, og eliteuniversiteter kan tiltrekke seg de aller beste studentene, foreleserne og forskerne. Likevel kan en slik rangering ikke være avgjørende ved valg av studiested. Det er mange andre faktorer, fra sosialt miljø til kursopplegg, som har svært mye å si for studieresultater. Det må du alltid ha i bakhodet når du leser denne type kåringer.