Kunsten å være student

Det er ikke lett å studere – mange fag, eksamener, aktiviteter etter skoletid, regninger, fester, masse ekte og falske venner og aldri nok tid for alt.

Hvis du spør en student om fakultetet skal han utvilsomt begynne å klage først, men alle voksne du spør ser tilbake på studiene med glede og savner den følelsen av frihet de hadde da de studerte. Det er fordi deres perspektiver er annerledes – en voksen person har levd lengre enn et ung menneske, og har lært å se tilbake i fortid og lære fra sine feil. Samtidig er unge mennesker på en stor korsvei i sine liv. De tror de kan alt, men innser at de kan ikke, de ønsker at folk skal vise dem respekt og behandle dem som voksne, men oppfører seg som barn noen gang… og gjennom alt det, de ser fram – hva skal jeg drive med? Hvordan skal jeg betale regningene? Hvor skal vi på festen? Hva er meningen av mitt liv? Derfor vil jeg si at det viktigste for studenter er å lære å balansere, og det gjelder for alt:

  1. Hvis du tar studiene dine alvorligt, husk å slappe av og sette litt tid til side for deg selv. Les en bok, gå på en tur for å tømme tankene, ha en kopp kaffe med en venn… Kort oppsumert, gjør noe som gjør deg glad.
  2. Hvis du liker å gå ut eller har flyttet fra foreldrene, dvs. hvis du har større utgifter, finn en deltidsjobb. Ekstra penger kommer alltid til nytte og en deltidsjobb tar ikke så mye tid å distrahere deg fra studiene. Selv om du rekker å betale alle regningene og ikke trenger å jobbe, er det greit å få litt jobberfaring (og begynne å bygge opp din CV) og en deltidsjobb er en bra måte å lære om plikter, hardt arbeid og tidsfordriv.
  3. Det er greit å være ansvarlig, men du trenger ikke ta alt så alvorlig! Du skal møte mange folk gjennom studiene, og noe av dem skal være dine venner og kjærester gjennom hele livet – men ikke alle. Du skal lære mye på fakultetet og få en jobb som du skal drive med til pensjon – eller du skal oppdage en ny pasjon og forandre livsplanene helt. Poenget er at livet fortsetter etter fakultetet, og du trenger ikke stresse så mye. Du skal få flere sjanser for alle saker som du oppfatter nå som ‘liv eller død’.

Alt i alt, husk at studiene er den siste perioden da du ikke har store plikter og tillat deg selv å slappe av. Studiene ser kanskje ut som det viktigste i livet akkurat nå, men de er bare en stopp på livets vei.