Slik organiserer du studenttilværelsen din

Folk på fritiden liker å slappe av og se på film, surfe på internett på jakt etter Unibet Bonuskode eller rett og slett bruke tid på sosiale medier. På den annen side har elevene ofte ikke mye fritid.

Det er ingen studenter som opplever utfordringer med for mye tid, når både studier, verv, fritidsaktiviteter og deltidsjobb skal kombineres. Det kan være vanskelig å få døgnets timer å strekke til, men god orden kan gjøre situasjonen mer oversiktlig.

En aktivitet bør være tidsbegrenset og målbar

Lesing, oppgaver, gruppearbeider og prosjekter fyller raskt opp en stor del av dagen til en student. I tillegg kommer da jobb og andre oppgaver. Alle ulike aktiviteter kan i teorien legge beslag på en ubegrenset mengde tid, særlig hvis det ikke finnes noe tydelig punkt da du er «ferdig». Du kan alltid jobbe litt mer med oppgaven, eller lese boken enda en gang. Da er det viktig å faktisk sette grenser, både i tid og innsats, for ulike oppgaver. 

Et eksempel: Hvis du allerede har lest ti timer dagen før eksamen, vil mange flere timer ikke nødvendigvis gjøre deg bedre forberedt. Husk på begrepet «diminishing returns». Dessuten kan du bli mer motivert til å faktisk lese godt hvis du allerede fra begynnelsen har satt deg et tydelig mål om å lese i X timer. Etter det kan du slappe av med god samvittighet, og hente deg inn med et tankeløst TV-program – noe som gjør at du får lagt bort stress og krav en stund. 

Jevn jobbing og tøffe prioriteringer

Det er mange studenter som innleder et semester med fagre løfter om å jobbe jevnt gjennom fagene, men så ender det likevel med skippertak de siste ukene. Det er på ingen måte enkelt å gjøre noe med denne atferden, mennesket er helt enkelt skrudd sammen slik – det er vanskelig å bli motivert av en god karakter mange måneder frem i tid. Det er også en av grunnene til at de fleste fag har noen form av arbeidskrav, innleveringer eller andre aktiviteter gjennom semesteret. For de fleste studenter er det en god strategi å helt enkelt rette det meste av innsatsen mot disse aktivitetene.

Til syvende og sist har døgnet bare 24 timer, og det er dessverre ikke mulig å skape mer tid. Derfor er det også i noen tilfeller nødvendig å faktisk begynne å nedprioritere, eller helt kutte ut, noen aktiviteter. Det er ikke alltid like enkelt:

  • Mange studenter må helt enkelt jobbe litt for å få økonomien å gå rundt, og det er ikke enkelt å yte godt på skolen hvis du ikke en gang har penger til mat.
  • Fysisk aktivitet og trening er også eksempler på aktiviteter som på ingen måte er bortkastede for en student – god helse bidrar til god læring.
  • Fritid, avslapning og moro med venner er også helt essensielt for å faktisk kunne være skjerpet og fokusert på skolen.

Samtidig betyr det selvfølgelig ikke at det er umulig å kutte ned på noen aktiviteter, men det er viktig å ikke fjerne det som faktisk er netto positive bidragsytere til resultatene på skolen. Prøv å finne tidstyver i løpet av dagen, og fjerne oppgaver og aktiviteter som ikke gir deg noe positivt tilbake. Det er ikke enkelt, men det kan gjøre det mye enklere å planlegge studenttilværelsen din.